Jak dopasować dietę do potrzeb malucha?

Odpowiednia dieta jest niezwykle istotna dla ludzi w każdym wieku. W przypadku małych dzieci ma ona jednak szczególne znaczenie, ponieważ w ogromnej mierze wpływa na ich prawidłowy rozwój. Sposób żywienia powinien być więc dopasowany do indywidualnych potrzeb maluszków, a kolejne potrawy czy składniki należy wprowadzać do jadłospisu stopniowo. O czym warto wówczas pamiętać? Przeczytaj w artykule.

Podstawowe składniki dziecięcej diety

Dziecko przez pierwszych kilka miesięcy powinno żywić się wyłącznie mlekiem matki lub modyfikowanym dostarczanym w odpowiednich ilościach. Ma ono wszystkie składniki i witaminy, których maluch potrzebuje w pierwszym okresie rozwoju. W piątym lub szóstym miesiącu życia jego jadłospis może być stopniowo rozszerzany o nowe pokarmy, takie jak:

  • gotowane, miksowane warzywa,
  • puree z owoców,
  • kaszki i kleiki,
  • niewielkie ilości produktów glutenowych.

W późniejszym czasie należy wprowadzać do dziecięcego menu bardziej stałe pokarmy, np. chude mięso, ryby, kawałki ugotowanych lub surowych warzyw i owoców, a także pieczywo. Powyżej 12 miesiąca życia możesz też podawać maluchowi pełne krowie mleko.

Jakie witaminy muszą znaleźć się w dziecięcej diecie?

Według najnowszych zasad żywienia dla noworodków i niemowląt bardzo duże znaczenie ma też dostarczanie dzieciom odpowiednich mikroelementów w pokarmie lub suplementowanie ich zgodnie z zaleceniami pediatry. Maluchy mają bowiem ogromne zapotrzebowanie na określone witaminy, np. K, D i C, które są odpowiedzialne za ich rozwój fizyczny oraz umysłowy, a także wchłanianie składników odżywczych, takich jak wapń.

Co istotne, dzięki nim dziecko będzie też bardziej odporne na różne schorzenia, zarówno dotyczące wieku niemowlęcego, jak i występujące w dorosłym życiu, takie jak cukrzyca typu I czy osteoporoza. Ponadto dobrze zbilansowana dieta powinna zawierać odpowiednie ilości witaminy B (B1, B2 i B12) odpowiedzialnej za prawidłowe funkcjonowanie organizmu oraz witaminy E.

 

Ikony social